Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Rymlingar...

2008-04-11

Inget föl...

Idag bröts rekordtrenden och Metallica var på rymmen igen. Som tur var upptäcktes hon av morfar genom fönstret och kunde fångas innan hon hann förstöra några staket. På något sätt hade hon lyckats lura med sig sin lillasyster, Nirvana, ut ur hagen. Man kan bara hoppas att detta inte är något de tänkte upprepa eftersom det är ganska stor risk att de råkar gå lite längre bort när de är två.

Till råga på allt bestämde sig Kylie idag för att klia sig så hårt på sin grind att hela låset släppte från stolpen. Detta resulterade i att hon och Canja helt glatt traskade runt i trädgården när jag kom ut på kvällen för att ta in dem. Vid åsynen av en lite irriterad matte med grimma i handen tog de två höggravida damerna till flykten och gjorde en rad kraterstora hål i gräsmattan framför huset. Vår trädgård är ju inhägnad så det var bara att stänga grinden och gå till stallet. Efter ett litet tag hade de lugnat ner sig lite och dessutom började det kurra i magen så då kom de in utan större protester.

På förmiddagen var vår hovslagare, Rory, här och skodde lite hästar. Fiffi har bestämt sig för att detta är inget för henne och står inte still en sekund när han jobbar med henne. Hon är i vanliga fall en ganska snäll och lätthanterlig ponny men så fort hon får syn på Rory så ser man hur ögonen blir stirriga och så börjar hon trampa runt. Hon tillhör inte hans favoriter.

Flera av Ginas barn har faktiskt haft problem med att de är känsliga på benen. Det är intressant att se vad för saker som ärvs ned och detta är uppenbarligen något de har fått från sin mor eftersom de har olika fäder. Denna känslighet är väldigt bra när de ska hoppa eftersom de inte vill riva hindren men när man ska sätta på skydd eller linda benen kan det bli problem. Den enda av hennes avkommor som inte har ärvt denna känslighet är Gino som också har en tendens att slarva med benen ibland. Förutom detta drag finns det ingen uppenbar likhet mellan hennes avkommor, de har olika färg och typ allihopa. Man kan dock se att de är atletiska och hoppar bra men inte på samma sätt eller med samma teknik.

Finns avkommor däremot kan man direkt urskilja i flocken då de alla har fått ett speciellt utseende på ffa sitt huvud men också i hela sitt uttryck. Kalles avkommor har fått ett annat uttryck än Finns avkommor men är också lätta att urskilja på sitt utseende.

När det gäller temperamentet kanman se en klar skillnad mellan de olika hingstar jag har använt. Eftersom flera av fölen har samma mor men olika fäder kan man se detta med ganska stor statistisk säkerhet.

Jag tog för några veckor sedan in alla unghästarna i spolspiltan ( en och en förståss) och tvättade benen för att kolla hur det var med mugg och så på dem. Skillnaden var att samtliga avkommor efter Kalle stod still helt utan protester efter två sekunder medans Finns avkommor inte slutade med sina protester helt förräns vattnet stängdes av. Finns avkommor är alltså lite hårdare och Kalles lite vekare. Inga av dem är på något sätt dumma utan det handlar om att antagligen är fullblodet mer domesticerat än connemaran villket gör att det blir naturligt att Finns avkommor ifrågasätter lite mer. Det handlar alltså om överlevnad och hur mycket hästen har ändrats för passa in i olika situationer. Det är dock omöjligt att säga att man kan garantera hur avkommor efter en viss hingst blir eftersom stoet och miljön spelar in men mina egna hästar kan jag studera ganska fritt eftersom deras miljö är densamma och alla stona är ganska lika varandra.

Jag har alltid varit mycket intresserad av hästens beteende och av avel, villket nog framgår av min dagbok, så jag studerar allt mina hästar gör och analyserar deras beteende noggrant. Man kan på detta sätt lära sig otroligt mycket om hästar i allmänhet och sina egna i synnerhet. Man kan aldrig läsa sig till sådan kunskap utan man måste uppleva den i verkligheten. Jag hoppas att jag kan inspirera någon att sätta sig en stund och bara titta på sin häst och se hur den beter sig när den är i hagen eller boxen så att man kan lära sig mer om hur den fungerar och sedan förstå den lite bättre!

Tack och godnatt!

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden