Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Heja Peder, folkets val

2017-01-16

Vad är det för fel på dessa sportjournalister som uppenbarligen varken kan räkna eller läsa reglerna för jerringpriset? Nu är ett ilsket drev igång igen efter att Peder vann, röstkupp, ovärdig vinnare och andra saker skrivs det om. Är vi som rider inte en del av folket som det skrivs om i reglerna i Jerringpriset eller ger vi kanske upp vår rätt att rösta så fort vi väljer att sätta foten i en stigbygel istället för att ta en promenad och slå på en boll eller hoppa i en pool och simma någon längd? Det är inte några sportjournalister eller elitidrottare som utgör folket i Sverige utan just vanliga människor som oftast både kan välja att simma eller golfa, men faktum är att fler väljer att just sätta foten i en stigbygel. I vår värld är Peders prestation en bragd alltså röstar vi på honom. Hur kan det då bli så att en kår av sportjournalister och en hel del övriga sportfånar bildar en klagokör? Om Stenson vunnit hade ingen sagt något eftersom de redan gett honom sitt pris, bragdguldet. De vill väl helst att folket ska följa deras tyckande, kanske för att legitimera deras position som överlägsna kännare av sport. När det då visar sig att det finns ett folk som inte alls tycker som de så kallade experterna så står de där lite med byxorna nere.

Vi ryttare är lite det bortglömda folket, Sveriges näst största sport får nästan ingen tid på tv och jag har då nästan aldrig hört sportpanelerna diskutera ridsport. De kan helt enkelt inget om ridsport och verkar inte bry sig om att sätta sig in i det. OS-år blir det extra tydligt då de plötsligt kan en massa om idrotter som mountainbike och lerduveskytte, men ridsport är minsann inget man sätter sig in i.

Av någon konstig anledning så är det inte heller så att de har uppfattat att när ridsporten kommer till de stora arenorna så är publiken större än på något annat idrottsarrangemang. Det kom fler till globen när det var hästshow än när det var VM i ishockey, kan det vara en ledtråd? Det största evenemanget Scandinavium har varje år är hästtävlingarna, ytterligare en ledtråd kanske. Det blir dock inte så stora skriverier kring det hela då det till största delen är kvinnor i publiken och väldigt få som springer runt och skriker och slåss. Faktum är att jag fortfarande inte sett en enda kravallpolis på något av dessa arrangemang, de enda poliser jag träffat var två hästintresserade kvinnor som var mycket nöjda med att få traska omkring där i tjänsten (ja jag lyckas alltid prata med folk utan uppenbar anledning, var ju tvungen att fråga hur många poliser det krävdes just där och de sa att de var sex stycken, fast fyra av dem var i gallerian bredvid globen istället).

Vi ryttare är alltså ganska så stillsamma, men när vi får chansen att rösta på vad vi tycker är en bragd så är det kanske inte så konstigt att vi faktiskt gör det. Varför skulle vi tycka att det är en bragd att vinna en golftävling, vi har ingen koll på just det och därför röstar vi inte på det. Golfarna tycker ju antagligen inte att det är en bragd att vinna OS-silver i hoppning, men det gör ju inte att vi ryttare ska lägga oss och säga att de har rätt. När det gäller idrott så finns det otroliga prestationer som olika idrottare utför varje år och ingen kan ju ta ifrån dem det. Att vinna Jerringpriset handlar inte om att räkna ut vem som ansträngt sig mest utan om vem folket tycker har gjort en bragd. Nyckelordet är då tycker och det måste vi få göra som vi vill med. Bragd betyder bedrift, stordåd eller mirakel och det Peder har gjort är just det. Så varsågod alla experttyckare att tycka vad ni vill, det här är vad folket tycker och därmed basta!

Tack och godnatt!  

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden