Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Medmänniskor

2018-07-04

Idag är jag både tacksam och lite arg. Jag är tacksam över att jag har foder hemma så det räcker över vintern till mina djur och jag är arg över hur människor beter sig. Idag gick proppen ur för en grisbonde, torkan blev för svår och maten var slut. Ett erbjudande om att folk med se-nummer fick hämta grisar gratis gick ut och vips så var det mängder av folk som absolut behövde ett par grisar. Det är ju fint att folk vill hjälpa till kan man tänka men så enkelt är det inte. Gratis är gott brukar man säga och så var fallet här. I min värld finns det få saker som är så låga som att sko sig på andras olycka. 

Jag betalade för mina två grisar, det finns bara inte i min värld att jag skulle åka dit och hämta utan att göra rätt för mig, speciellt viktigt är det ju när det står en medmänniska där och bara försöker göra det bästa för sina djur. De har kostat henne massor av pengar, arbete och engagemang. Jag var där sist idag och de blev storligen förvånade när jag frågade hur mycket de ville ha för grisarna, ingen hade erbjudit dem de minsta i ersättning. Jag kan bara inte fatta detta, hur tänker folk egentligen? De skulle behålla hälften av sina grisar och dessa behöver ju också dyr mat nu när det inte finns någon kvar hemma på gården. De försöker ju inte på något sätt sko sig på detta utan står helt ärligt på ruinens brant. Hur svårt kan det vara att räkna ut att det de behöver är inte folk som ska rädda några grisar. De behöver resurser för att ta sig framåt. Utan resurser är risken överhängande för att ett livsverk går åt pipsvängen. 

Det är helt enkelt något fel på folk. Nåja, jag kommer iallafall kunna äta julskinka utan att känna någon som helst skuld. Min julskinka är ärligt införskaffad och har haft ett bra liv.

Jag ska nu ägna några dagar åt att skörda hö, allt för att öka resurserna. Även om det är ett drygt jobb för en liten skruttig skörd så betyder det att fler djur kan klara denna vinter. Alla måste vi dra vårt strå till stacken. Det är en svår uppgift som vi står inför, halva Europa har torka så det kommer inte vara så enkelt som att bara hämta mat någon annanstans. Slaktas stora besättningar ut i år så kommer det bli brist nästa år och det gynnar ingen. Vi ska ju öka vår självförsörjningsgrad och som det ser ut nu kommer den minska på alla fronter. Det är ju inte bara djuren som har dåligt med mat, vi människor äter ju faktiskt samma saker som dem och basvaror som potatis och morötter drabbas också vid långvarig torka. Ska vi klara oss på svensk mat kommer vi bli magra vare sig vi är veganer eller vanliga köttätare om vi inte ser till att hjälpa våra bönder genom denna kris. 

Så kom igen nu, köp svenskt och betala gärna lite extra så att de svenska bönderna kan klara sig lite till, det är det enda vettiga om ni vill vara miljövänliga och goda medmänniskor. 

Tack och godnatt!

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)