Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

För lite regn

2018-06-18

Äntligen regn! I över en månads tid har vi nu dansat regndanser och krossat spindlar och idag fick vi äntligen en liten utdelning. Det räcker kanske inte så långt men är bättre än ingenting. För lite regn kan betyda mycket, precis som för mycket regn kan betyda att det blir kris kan för lite regn betyda detsamma.

Krisen är dock ändå ett faktum, förstaskörden av vallfoder är klen och efter förra årets kris på den fronten finns inga lager att ta av. Betet börjar tryta lite här och där också så risken finns att vi kommer att få se magra djur runt om i landet. Alla sliter och kämpar för att det inte ska hända men har man en djurbesättning så är det inte så enkelt att lösa sådana här problem. Jag får ofta höra att det är väl bara att slakta av djuren om det inte finns mat, nu fungerar det inte så heller, slakterierna har sex månaders kö så det är ingen nödlösning som finns att tillgå. Djurbönderna har alltså kniven mot strupen, det finns ingen mat, det går inte att bli av med djuren och gör man sig av med djuren utan att få betalt så går gården under. Skälet till de långa slaktköerna är att slakterierna inte vill överflöda marknaden och sänka priserna och tyvärr så går det inte att övertyga dem om att de måste hjälpa till. Ett sätt att hjälpa till skulle vara om alla svenskar nu genast slutar köpa importerat kött och börjar fråga efter mer svenskt. Tar varan slut i butikerna så kan de öka takten och slakta mer. Tyvärr så har inte den vanliga svensken mitt förtroende i denna fråga och jag misstänker att hur mycket vi än ber om det så kommer importen fortsätta öka och våra svenska bönder och djur får lida för det. Jag hoppas att alla som nu i sommar lägger sin danska fläskfilé på grillen får skämmas iallafall litegrann och att ni som läst och förstått min poäng iallafall frågar varför den inte är svensk. Ni som nu verkligen har förstått äter bara om den är svensk och helst lägger ni en fin bit av svenskt får eller nöt på den där grillen då det är de djuren som har minst mat att äta detta år.

Att leva som bonde är alltid lite knepigt, skörden kan regna bort, torka bort eller bli uppäten av dovhjortar. Vi blir ofta anklagade för att manipulera naturen eller till och med för att förstöra den, men sanningen är att vi bara försöker överleva mitt i den samtidigt som vi förväntas leverera mat till andra. Att miljön inte fortsätter bli förstörd är alltså viktigare för bönderna än för andra då de är beroende av klimatet på ett helt annat sätt. 

Precis som vilka andra företagare som helst så vill bönderna bygga upp sitt företag så att det kan fortsätta leverera långsiktigt. Det är till och med så att bönder tänker mer långsiktigt än några andra, vilka andra företagare planerar för inkomster som kan inbkasseras först 70 år efter investeringen? Just så är det med skogsbruket på alla gårdar häromkring, skogen som planteras kommer att skördas av ens barn eller barnbarn. Precis som inom vilket yrke som helst så finns det en stolthet i att vara duktig på det man gör. En bra bonde sköter fälten, skogen och djuren som alla andra sedan får njuta av i olika former. 

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)