Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Splendid!

2016-03-20

Ibland blir saker som man önskat och hoppats och nu kommer en sådan där liten skryttext som man har rätt att skriva vissa dagar:)

I lördags fick Splendid åka till Skövde för att ta emot sin höjning till Elit. Det är en stor sak för oss omkring honom, men framförallt för hans ägare och uppfödare Bettan som förvaltat honom och hans gener med omsorg. Att han har enormt stark nedärvning och får avkommor som många gånger nästan blir bättre än han själv har vi sett under många år. Vi har även varit noga med att visa dem och det är ju en förutsättning för att man ska kunna göra en avelsvärdering. 70%  av stona efter honom har fått diplom, det är en osannolikt bra siffra. Det är alltid svårt att relatera till siffror på ett papper, men om man tänker att det krävs 40 poäng som treåring för att stoet ska få diplom så kan man se att dels så har många visats och dels har de alla varit bra. Vad jag vet så är det bara ett sto som visats fram som treåring som inte fick diplom, hon fick senare i livet 43 poäng så det var nog bara en växtfas (jag kan ha missat några av hans första avkommor dock). De som inte fått diplom i övrigt är oftast inte visade som treåringar. I andra raser så räknar man procent av de som visats och då hamnar vi någonstans runt 90% diplom, dessutom så räknar man in visade ston i klass ett och då vet jag inte ens var man hamnar, men troligtvis på nästan 100%. Detta säger alltså att sannolikheten att man får ett vackert sto efter Splendid är väldigt hög:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag gick faktiskt in och gjorde en liten jämförelse med Hagens O´Chief (Nellys jättefina pappa som fick Elit förra året) och 23% av hans visade döttrar har diplom, en siffra som då ligger väl över genomsnittet för just connemara. O`Chief är en väldigt god exteriörförvärvare och det finns massor av BIR och BIS-vinnare efter honom. Jag är väldigt glad över att ha ett fint sto efter honom som dessutom har en Elit-premierad mor, generna borde alltså finnas där. 

Som princip så jämför jag oftast inte olika avel officiellt så här men när jag sitter hemma och planerar så är det mycket så det går till. Jag sitter och tittar på styrkor och svagheter och beräknar sannolikhet. För att få en bild av hur bra hingsten är så behöver man också titta på andra för att se hur generna beter sig i just den rasen och hur de sprider sig. En hingst som Splendid ärver ner sin exteriör väldigt starkt till sina döttrar, oavsett mödernet. Andra hingstar ärver ner andra egenskaper. Avelsvärderingsnämden har ju som jobb att beräkna detta och de gör det för att vi som avlar ska ha ett lättare jobb. Det är alltså inte bara Bettan som vinner på att Splendid blir Elit-premierad, även om det är en fantastisk merit som uppfödare att ha producerat en Elit-hingst, utan det är även stoägarna som får en god beskrivning av just honom. Nu beskriver nämnden bara yttre egenskaper, han är faktiskt lika bra på att ärva ner inre egenskaper. Det är rätt så många av hans barn som varit på Åkerby i olika omgångar och vi har haft massor av nytta av dem, de är både vackra och snälla. En person muttrade en gång när vi arrangerade engelska ridklasser att det var omöjligt för andra att vinna eftersom klasserna var tillrättalagda efter salstaponnyerna. Faktum är att det tvärtom är Splendidbarnen som är tillrättalagda för att ridas av barn och det vinner man på oavsett regler.

Nu är ju det här med Elit-premieringen en del av allt det fantastiska som Splendid och jag fått uppleva, det finns så otroligt mycket mer vi gjort tillsammans. Nu är det inte så att han efter att ha fått denna finaste av utmärkelser tänker dra sig tillbaka, vi har stora planer även för detta år med start i sugar cup och deltagande i Friends arena på schemat. Kanske blir det någon utställning om det passar in, förra året visades han ju två gånger och blev då reserv BIS och BIS. Han är faktiskt ganska så nära den perfekta hästen egentligen. Han är vacker, snäll och en bra avelshingst, allt i ett paket. Han har egentligen mest en liten brist i mina ögon och det är att han är så liten, jag vill ju själv ha en sådan häst att rida och tävla:) 

Tack för idag!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden