Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Mera rymlingar...

2008-04-15

Inget föl...

Idag flyttade den sista nya inackorderingen in så nu är det helt fullt i stallet.

På morgonen när jag kom ut för att fodra så träffade jag på en liten grå ponny som hade råkat rymma igen... Maja blev nog ganska glad att se mig och följde glatt med på utfodringsrundan och stod i dörren och kikade medans jag fodrade de olika stallen. Vi hade det ganska trevligt och samtalade lite under hela rundan om ditt och datt. När jag var klar med fodringen var det bara att ropa på henne så följde hon med in i en box i min avdelning och hon gick genast och lade sig efter en, i hennes ögon antagligen, ganska äventyrlig natt ensam på gårdsplan. Hon hade hunnit med att kantklippa kring stallet och var nog ganska mätt och nöjd. Maja har på senaste tiden utvecklat en intressant personlighet och är väldigt självständig och men samtidigt ovanligt social och vänlig. Hon har ändrat sig en del då hon tidigare har varit lite asocial och ointresserad av människor.

På förmiddagen fick jag ett glatt sms från Julia och Johns ägare som berättade att John hade blivit körd i par med Darwin för första gången. Det är mycket begåvat då han endast har bott där i två veckor och innan dess var han knappt ens tömkörd. han kommer nog att bli en riktigt stadig körponny då han har samma lugna och avslappnade temperament som Darwin. Julia hade de tömkört och det går tydligen också bra så snart kanske man kan få se ett fyrspann med tre åkerbyhästar i...

Rose har idag fått sadel och träns på sig och det hade hon inget emot. Hon var så lugn att jag till och med kunda hänga lite på henne i stallgången. Imorgon blir det hängning i ridhuset. De här små ponnyerna är så avslappnade när man hänger på dem eftersom de är vana vid att människorna är bakom deras öron. En större häst har oftast inte upplevt att man är i den positionen och behöver ofta mer tid att vänja sig vid detta. När man sätter sig på hästen hamnar man där ett rovdjur hoppar upp när det försöker bita ihjäl hästen. För en trygg häst är detta inte ett problem men en osäker häst kan lätt misstolka situationen och drabbas av panik. Det är vår uppgift att se till att hästen är så trygg att det inte uppstår problem av det slaget. En osäker ryttare sänder ut stressignaler som talar om för hästen att det är fara å färde och förstärker hästens naturliga flyktbeteende. Därför är det väldigt viktigt att hästens första ryttare är väldigt säker.

Den största utmaningen när jag rider in dessa små ponnyer är inte att ta sig upp utan att ta sig iväg. De står gärna kvar där man har ställt dem och när man väl får dem att gå stannar de gärna efter två steg och tycker att de har varit väldigt duktiga. De första två veckorna är ofta unghästarna lite sega men när de väl kommer på att de ska springa kan det gå desto fortare. Det tar alltså ca två veckor innan man kan säga hur hästen kommer att bli i framtiden. Om hästen blir pigg eller seg avgörs ganska tidigt och även om man tycker att man rider in alla hästar likadant finns det väldigt mycket som blir olika beroende på hästens personlighet. Majoriteten av de hästar som jag rider in har dock en tendens att bli ganska pigga men det tror jag beror på att jag är ganska bra på att få dem att villja springa på från början. Man kan inte påverka hästens personlighet särskilt mycket men man kan få hästen att tycka att det är roligt att arbeta genom att ge dem bara positiva intryck av ridningén från början. Det ligger ju i hästens natur att göra som ledaren säger och ett positivt ledarskap får alltså stort genomslag, men ett negativt ledarskap får ett ännu större genomslag. Alla hästar man ser som krånglar eller är sura har på ett eller annat sätt blivit utsatt för dåligt ledarskap och det är mycket svårare att träna bort ett skapat problem än att skapa ett problem.

I mina ögon finns det en skala där man kan dela in hästarna i två huvudtyper, lugna hästar och lättstressade hästar. En lugn häst behöver inte vara seg men stressar inte upp sig i onödan och har en ''avknapp''. Lättstressade hästar kan vara sega men har ingen ''avknapp'' utan bara en ''påknapp''. De flesta hästar ligger någonstans på skalan mellan lugn och lättstressad och det är ovanligt att hitta extremfall som bara är det ena eller andra. Ponnyerna ligger oftast på den lugna sidan av skalan och det är därför det är så trevligt att jobba med dem.

Tack och godnatt! 

  

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)




Mata in koden inbäddad i bilden