Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Platsbrist

2013-01-17

Att man kan ha olika åsikter om hur mycket levnadsutrymme man behöver är inget konstigt, men det måste ju ändå finnas någon gräns på hur mycket plats en människa behöver. Jag håller just nu på att städa i ordning för att Amie ska flytta in med lilla Mai som ju snart ska ha valpar. Amie ska bo kvar här och hjälpa till med alla små huliganer som ska födas och då behöver jag städa bort en massa saker så att Amie och hennes saker får plats. Detta är nu inget större problem men när jag råkade säga till mormor att jag tänkte flytta ut pukesängen i garderoben så fick hon en liten härdsmälta. Tydligen så är mormors behov av plats så stort att det var otänkbart att ens peta in en enda liten annan sak i garderoben i fråga. Vi har nu tre stora garderober (på min övervåning måste jag påpeka) som är fulla av saker som har tryckts in genopm åren. Dessa garderober är av modell jättestora, man skulle lätt kunna bygga om dem till små sovrum eller annat. Mormor är oftast en väldigt resonabel person men just när det gäller utrymmet i huset så blir det ofta väldigt svårt att resonera med henne och nu gick förhandlingarna helt i baklås. Det stora problemet var inte bara att hennes kläder skulle bli svåra att komma åt (tydligen så har hon en hel sommargarderob just därinne som jag uppenbarligen måste ha missat) utan att jag på ett mycket självsvåldigt sätt håller på att tränga ihop henne på en alldeles förskräckligt liten yta. För alla er som nu inte har varit i vårt hus kan jag upplysa om att mormor bor själv på nedervåningen på en yta som överstiger 150 kvm. Hur ska en stackars mormor få plats på denna ynkliga lilla yta?(iofs så ska ju även en hel mops få plats också...)

Vårt lilla hus...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter en lång diskussion travade en ilsken mormor upp för trappen för att iallafall rädda sin minkpäls ur garderoben innan den blev för evigt instängd bakom en säng. Vad mormor redan förträngt var att vi rensat ur just den garderoben i somras och att det nu bara hänger kläder på en liten kort del av stången så när hon slet upp dörren för att rädda kläderna så blev hon lite förvånad över den stora tomma ytan och den korta klädraden. Lite fler protester var hon dock tvungen att framföra, hur skulle nu påskpyntslådan få plats och var skulle hon ställa adventsljusstaken? Efter att ha löst dessa problem genom att flytta påskpyntslådan 50 cm åt höger och frigöra en liten yta precis innanför dörren så tystnade protesterna nästan helt (lite småmutter har jag dock fått höra hela dagen).

Detta fenomen med att mormor får en härdsmälta vid blotta tanken på att ge upp lite plats är inte alls nytt, jag har fått kämpa för varje kvadratmeter på övervåningen. Det har tagit ett antal år att rensa ut saker ur rummen och jag har nästan lyckats lägga beslag på hela övervåningen, men garderoberna har jag inte mutat in ännu. Samma kamp har pågått ute på gården med morfar under många år och jag har fortfarande inte lyckats gå igenom hela gårdens alla små utrymmen trots att det är över ett år sedan morfar gick bort. Gården har ju inte direkt lite byggnader att gå igenom och många utrymmen är så fullpackade att man inte ens kommer in. Det är dock lite spännande också att rensa igenom allt då man aldrig riktigt vet vad man kommer att hitta. Morföräldrarna har ju sparat precis allt, man gjorde så förr då man ju alltid kunde återanvända det mesta. Det är nog inte många barn idag som kan få sommarjobb där man rätar ut krokiga spikar eller får kläder som är omsydda tre gånger. Nu lönar det sig inte längre att räta ut spikarna så därför behöver man inte längre ha obegränsat med utrymme för att spara på dylika saker men det är ju lite svårt att förklara för någon som har fyllt nittio år och som aldrig behövt fundera på just om det finns plats för sparade saker. Det är nog lite så att ju mer utrymme man har desto mer tror man att man behöver.

Tack och godnatt!    

Antal kommentarer: 3

2013-01-18 11:38:28 - Loulou

Hm själv bor vi 3 stycken och en mops på 75 kvm och ja vi får plats men man får lära sig att man inte kan spara allt och inte skaffa "onödiga" saker ... men blir ju mer plats nu när Amie och Mai flyttar:( . men vi vill inte ha mer saker/möbler....

2013-01-18 12:08:37

Hahaha!! Jag garvade läppen ur led när jag läste detta .. Kämpa på Johanna!! :P

2013-01-24 23:33:01 - Lia, Elina_Viipurin.Kaunotar@hotmail.com, pikkumyy-lillamy.blogspot.com

Vad fint det verkar vara där i Hölö => Det är lätt att se varför Amie trivs så bra där :)

Med all respekt
En nära vän till Amie
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden