Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Fiffiövningar

2010-03-17

Idag har jag för en gångs skull lyckats göra exakt det som jag planerat att göra. Det tillhör ovanligheterna att jag faktiskt hinner med det jag tänkt mig då det alltid kommer oväntade händelser emellan som stör min planering. Jag går upp varje morgon i tron att jag ska hinna med vissa saker men brukar konstatera på kvällen att det inte riktigt har gått som jag tänkt mig. Nu är det ju lite det som är tjusningen med att jobba med levande djur, man vet aldrig vad de tänker hitta på.

Igår var vi på träningstävling på södertörn med Rune och han skötte sig strålande som vanligt. Han är väldigt samarbetsvillig och även om vissa hinder ser lite läskiga ut så hoppar han snällt och prydligt allt man styr på. Södertörn har alltid med alla sina läskiga hinder och igår var det vattenmatta, mur och rutiga plastskynken. Det som är bra där är att man alltid får ta sig runt banan även om hästen står still och vägrar gå. Vi hade faktiskt en sådan incident med Fiffi när vi var där första gången med henne. Hon gick in i ridhuset och när hon hade kommit till mitten av ridhuset så frös hon fast och vägrade att röra sig åt något håll. Stackars JC satt där på hennes rygg och fick henne varken att gå framåt eller bakåt och efter en väääldigt lång stund med hjälp av två personer som gick bakom och smackade så började hon till sist röra sig. Det var en typisk Fiffi-reaktion, om livet blir för hemskt- stå still så kanske lejonen tror att du är en buske eller kanske tom en sten. Efter hennes långa stillastående så lyckades faktiskt JC få henne att hoppa runt lite hjälpligt och nuförtiden så är hon faktiskt en väldigt duktig liten hopponny även om hon fortfarande ibland kan få lite panikmotorstopp vid, enligt henne, analkande fara.

Fiffi har även gjort en annan väldigt smidig övning på just Södertörn. Vi hade med henne och en ponny till och hon skulle vänta själv i transporten medans den andra hoppade (kommer inte ihåg vilken annan ponny det var). Plötsligt kommer det folk och frågar JC om det kan vara hennes lilla ponny som hoppat ut ur transporten. Omöjligt var väl vår första tanke men mycket riktigt så var det Fiffi som stod i bara grimma på parkeringen. Hon hade tagit sig loss från grimskaftet och vänt sig om och hoppat ut över bakluckan genom det lilla hål som blir om man öppnar överluckan bak. Själva bakluckan är ju ca 150 cm hög och hålet som hon klämt sig ut genom är ca 80 gånger 80, en otrolig bedrift alltså. De som hade sett henne sa att hon kom liksom bara flygande ut genom hålet och landade ganska så balanserat utanför. Landningen kunde ju ha blivit ganska så dramatisk då det från toppen av bakluckan ju är ca 2 meter till marken så det var inte bara det att hon stillastående lyckades hoppa 150 cm upp i luften för att klämma sig ut genom ett omöjligt litet hål, hon hade dessutom riktigt långt till marken utanför. Hon hade iallafall inte en skråma och var vid lika gott mod som vanligt. Det var bara att lasta in henne igen och se till att lilla luckan bak var stängd vid parkering efter den händelsen. Efter det så hoppade hon faktiskt bra inne på banan också, kanske insåg hon att de hindren var väldigt låga i jämförelse.

I vissa fall så är våra hästar mycket smidigare än vad vi tror, de dör inte av att hoppa en bana på 50 cm även om de verkar tycka att det är en enorm ansträngning att ta sig över hindren. Faktum är att vi använder oftast bara en bråkdel av deras egentliga fysiska förmåga. Det är först när vi kommer upp på svårklassnivå i de olika grenarna som de börjar ta i. Den vanligaste nivån som folk tävlar är ju LB och där kan hästen egentligen bara leka runt. Det kan vara bra att vara medveten om detta och kanske släppa lite på den prestationsångest som man lätt får oavsett hur högt eller lågt man hoppar eller vilken nivå man rider dressyr på. Det viktigaste är att ha roligt med sin häst och använda tävlingarna som en rolig aktivitet där man får ett kvitto på hur träningen har gått.

Så här ser Fiffi ut när hon skuttar på rätt ställe på tävling...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack och godnatt!    

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden