Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Varje strå räknas

2018-07-28

För några veckor sedan skrev jag ju ett litet inlägg om att jag nu skulle börja skörda lite hö till mig själv, inte anade jag då att det skulle ta oanade proportioner. Jag har sedan dess skördat och fått hem 80 balar hö och dessutom fixat en hel del åt andra. 

Mitt gröna guld, bärgat och inkört under tak...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är lite intressant det här med foderpaniken som råder, bönderna klagar inte särskilt högljutt, de skördar allt de kan för att djuren ska klara sig och håller tummarna för en andraskörd. Hästägarna däremot pendlar mellan hysteri över att inte ha mat och hysteri över att inte ha råd med mat. Naturligtvis har det på något mystiskt sätt poppat upp en drös med foderleverantörer, det importeras friskt från hela Europa. De flesta av dessa importörer kommer att göra sig en rejäl hacka och naturligtvis så ser bönder i östeuropa en chans att få ut helta andra priser än vad de är vana vid. Prisbilden har ju ändrats av flera skäl, bristen är ett av dem men sanningen är att även andra saker spelar in. För att producera ett kilo så är arbetsinsatsen nästan den dubbla mot ett vanligt år och det betyder att priset måste gå upp. Det finns inget orimligt i att bönderna får betalt för sin tid och får täckning för kostnaderna i samband med produktionen av grovfoder. Faktum är att vi nog har varit bortskämda med ett väldigt lågt pris på just grovfoder. När jag började med hästar som barn så kostade fodret mellan en och två kronor kilot, hade utvecklingen följt kpi så borde det kosta runt fyra kronor idag och om man dessutom lägger till kraftigt ökade kostnader för diesel och maskiner så blir det någon krona till. Det finns ju ingen annan bransch egentligen där man förväntar sig att människor ska jobba utan att få en vettig månadslön så det gäller att tänka till innan man klagar på att bönderna har höjt priserna, de flesta gör inte några stora pengar på detta. De enda som profiterar är alltså egentligen de nytillkomna importörerna.

Det finns även de som förstår, den bästa kommentaren jag fått i år då jag förklarade att det skulle bli ca 300 kronor dyrare i månaden för en lite lättfödd ponny hos mig i vinter var " det är ju typ bara en bag-in-box". Den kommentaren är bra på flera sätt, men framförallt så underlättar den för mig som ju också måste ta betalt för mitt arbete. Nu har vi alltså fördelen att vi slipper importera foder till just Åkerby eftersom jag lyckats skrapa ihop hö genom att skumpa runt på varenda gräsfläck jag hittat och det är värt mycket. Innan jag började med egen höskörd hade jag foder som jag köpt från Halland hemma, men det räcker egentligen bara till mina egna djur så därför var jag tvungen att ta tag i det hela så att även de inackorderade hästarna skulle få mat i vinter. Just de där importörerna kommer inte att finnas kvar särskilt länge misstänker jag, men jag hoppas att alla de eländiga trädor jag skördat sås in med fint gräs så att vi absolut inte behöver ta foder från djur i andra länder. Det är ju faktiskt så att det foder som vi importerar antagligen var menat till djur på de egna gårdarna, men pengar gör att man hellre passar på och säljer. Min stora farhåga är att mindre nogräknade bönder i öst låter sina egna djur svälta för att få ta del av de pengar som plötsligt erbjuds. 

Jag kommer att fortsätta skumpa runt då det fortfarande finns behov av mer mat. Om fler var lite mer om sig och kring sig så skulle vi kunna skörda mer gräs på hemmaplan. Det finns gräs lite överallt, det handlar bara om att ta tag i det och tänka utanför boxen. Jag gjorde det och skaffade små maskiner som kan slå och skörda mindre områden samt mer eländiga åkrar. Idag har jag faktiskt tagit ledigt men imorgon tar jag min traktor och puttrar ut i skogen för att skörda på ett torp som ingen bor i, där kan ni hitta mig hela nästa vecka :)

Varje strå räknas!

Antal kommentarer: 1

2018-07-31 02:16:16 - V75 Thomas, Thomas.uuu@gmail.com, travtips.info

Tackar för en trevlig blogg med uppdateringar. Det är tyvärr alldeles för få som orkar göra nya inlägg om trav och häst.
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)