Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Många hästar...

2008-06-22

Det blev en trevlig midsommarafton med familjen och morföräldrarna berättade om lite gamla minnen. Det är alltid intressant när de börjar berätta om sin ungdom då de faktiskt har upplevt både det ena och det andra. Alla de saker som vi tar för givet har ju faktiskt inte funnits särskilt länge. Min mormor tillbringade sina sommarlov hos sin morfar nere i blekinge när hon var barn och han ägde tex aldrig någon bil utan det enda transportmedlet var häst och vagn. Mormor som alltid har älskat hästar tillbringade stor del av sin tid hos stallpojken redan när hon bara var fyra år och hon brukade få rida på arbetshästarna när de gick från stallet till vagnslidret för att selas på. Att det skulle vara farligt att låta barnen vara med bland dessa jättehästar hade man ingen tanke på. Arbetshästarna som användes var ardennrar och när man red eller körde för att bara ta sig någonstans så använde man fullblod. Mormor hade ett favoritfullblod som var hennes morfars som hette Lutcho och var stor och svart. Ett tidigt minne hon har är att hon brukade sitta i hans krubba och mysa när han åt, man hade inte små krubbor som idag utan de var stora nog för ett litet barn att sitta i, och så brukade han stå med huvudet nästan i hennes knä. Att hästarna ligger så varmt om mormors hjärta är ett tydligt arv från hennes morfar som hade ett enormt intresse för dem. Mormor brukade alltid säga till mig när jag var liten att hon alltid hade velat bli stalldräng och att det verkligen var på tiden att hon fick besanna denna livsdröm. Hon har nu fått mer än besanna denna dröm.

Intresset för hästar är verkligen något som kan förena folk i alla åldrar och när man träffar människor som har varit med så länge ska man verkligen lyssna för det de har upplevt kommer aldrig att återkomma. Vi har tappat så otroligt mycket kunskap och hästvett i hästsverige sedan man slutade att använda sig av hästen som man gjorde förr och det sanna bondförnuftet får man leta länge efter.

På hästfronten har det anlänt ytterliggare förstärkning till Salstafilialen, så nu är det fem ston med tre småttingar som springer runt huset och ser representativa ut. Det har dessutom inkommit två nya försäljningsobjekt i form av Riviera och Peg två d-ponnyer av trevlig modell. Med alla dessa extrahästar så har det nu blivit så att hästantalet på gården är rekordhögt så nu får vi jobba på att minska det innan allt går överstyr. Om jag inte räknar helt fel så har vi mer än 50 stycken hästar som står och skräpar i buskarna, normalantalet ligger mellen 30-35. Det har varit ett lite underligt år och flera av stona har hängt sig i brunsten och andra har hållit inne fölen extra länge, så jag hoppas att dräktighetsresultatet inte ska bli lika underligt.

Tack och godnatt! 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden