Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Litar du på en bonde?

2017-07-04

Ibland undrar jag vad det är som avgör vad olika människor får för världsbild. Det finns ju idag väldigt mycket lättillgänglig fakta att hitta om det mesta. Nu är det ju viktigt att tav reda på hur pålitlig källan är, kanske är det så att den viktigaste lärdomen vi kan få med oss i livet är att ha ett vaket sinne och förmågan att vara källkritisk.

Som medlem i LRF så får jag ju ta del av hur världen fungerar för bönderna och det är väldigt intressant. Bönder får hela tiden lov att försvara sig då det finns väldigt starka krafter i samhället som har väldigt liten förståelse för hur saker egentligen fungerar. Ta exemplet med veganrörelsen där det finns en mängd personer som är djurrättsaktivister. De vill att vi inte ska hålla tamdjur, men samtidigt förväntar de sig att vi ska producera ekologiska grönsaker. Det finns dock en liten sak som heter kretslopp. Lika mycket näring som tas från jorden måste dit igen och det bästa sättet att tillföra näring om man ska göra det ekologiskt är att använda djurbajs. Alltså måste den ekologiska bonden få ha djur som hen kan samla ihop näring från. Djuren har ju förmågan att omvandla gräs till näring för jorden, gräset kan inte vi människor äta och omvandla. Gräset kan dessutom tas från jordytor som det inte går att odla grönsaker på. Gräs är väldigt bra på att binda kväve och växer bra med ganska lite gödning då det mest omvandlar sol till bunden energi. Alltså göder bonden då grönsakerna med gräs men mellanprocessen måste till. Alla bör vi då tacka kon för maten och inte demonisera den som en miljöbov. Inom LRF jobbas det stenhårt på det här med kretsloppet, det är ju livsviktigt även för bönderna eftersom de inte heller vill att jorden går under. Skillnaden är väl egentligen att bönderna är de som vet mest om kretslopp och därför ser de med helt öppna ögon vad som händer med vår jord. Om man nu antar att alla bönder är ganska normala människor och inte superskurkar som sitter och gnuggar händerna vid tanken på jordens undergång så borde vi inte ha några problem med att köpa svensk mat.

Ett grundproblem är dock att väldigt många inte litar på den svenska bonden. Frågan är då varför? Vi har de hårdaste reglerna i världen kring djurhållning och produktion av mat. Vi har stenhård statlig kontroll på att vi följer  dessa regler och alltså är de svenska produkterna ofta renare än alla andra produkter som går att hitta. Jag kan därför inte förstå varför det finns människor som ägnar en massa tid åt att misstänkliggöra bönderna, det kan ju omöjligt vara bättre att äta något som är producerat i ett annat land som saknar den svenska kontrollen. De som sitter i en villa  eller lägenhet någonstans måste ju lite på dem som producerar deras mat, något alternativ finns ju inte. Jag som bonde litar ju på att det finns läkare som kan mer om kroppen än jag och som lappar ihop mig när jag gått sönder. Det ligger absolut inte i mitt intresse att se till att hälften av alla läkare börjar jobba på scania och montera lastbilar, det vore ju faktiskt lite förödande när jag sitter där med brutet ben eller något annat mer akut. De flesta är ju faktiskt överens om att vi behöver mer sjukhuspersonal eftersom de är livsviktiga, men jag kan inte se att det kampanjas lika hårt för att öka antalet bönder som producerar något så livsnödvändigt som mat.

Jag hoppas nu, även om jag misstänker att det är lite förgäves, att alla människor börjar tänka på detta och se på våra svenska bönder med lite större respekt och inte som några suspekta bakåtsträvare som aldrig lyckades lämna obygden. Faktiskt är det väldigt mycket tvärtom, våra svenska bönder är en enorm begåvningsresurs med stora kunskaper om matproduktion. Om du frågar en bonde om dennes havreåker kan du oftast få ett långt utlägg om jordmån, ph-värden och andra förutsättningar som finns på just den jordplätten som du som lekman inte hade en aning om var viktigt för att det ska bli en vettig havreskörd och som dessutom antagligen också gör det svårt att odla morötter på just den jordplätten. Prova gärna nästa gång du möter en bonde så får du se vad som händer:) Jag är iallafall stolt över att vara med i LRF och att få ta del av den kunskap som finns där, jag lär mig fortfarande något nytt på varje möte. Jag är även stolt över att jag med min gård och alla djur kanske kan kvala in och få kalla mig bonde.

Vare sig man nu har snöat in på att äta ekologiskt, vegetariskt eller bara helt vanlig korv så krävs det en bonde av något slag varje dag i veckan.

Tack för idag!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden