Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Unghäst?

2012-04-25

Tänk att ibland kan en kommentar från en okänd person betyda mer än vad man tror. I söndags när vi var på pay and ride med Arianna så frågade den mycket trevliga personalen om hon var en unghäst. Vi blev först lite roade över frågan då hon ju har fyllt nitton år och knappast kan kategoriseras som unghäst längre (hon är hela åtta år äldre än sin nuvarande ryttare), men sedan blir man ju väldigt glad då det är ett väldigt fint betyg för hur välbehållen hon är. Det var nästan lika roligt som att bli tillfrågad om legitimation på systemet när man fyllt trettio, man blir både lite road men också väldigt smickrad. Efter alla år som tävlingsponny så är hon fortfarande som gladast när hon får komma med och visa upp sig på tävlingsbanan. Hon är en sådan individ som inte vill bli en riktig pensionär (hon går på Reinfeldts linje om att alla bör jobba till 75 års ålder). Nu kan man ju faktiskt lura sig en del på hennes färg då hon är en långsamt skimlande ponny, hon kommer inte att bli vit förrän hon har fyllt sisådär 40 år. Detta är en udda företeelse som jag bara har sett hos just connemaror, de flesta skimlar blir vita vid 10 års ålder ungefär men inom connemararasen finns det en gen som ger skimlar som bleks så långsamt att man inte ens ser att de är skimlar förrän de fyllt 10. Min gamla Gina var en sådan och hon har nu fler barn och barnbarn som har samma gen. Gina ville ju inte heller bli pensionär och hon startade sin sista tävling vid 24 års ålder (den vann hon) så även där kan hennes gener ha slagit igenom hos Arianna.

En som däremot verkar vilja ta allt i pensionärstakt innan han ens har börjat sin karriär är Love, han är väldigt snäll och trevlig men förstår inte riktigt varför man ska ha bråttom i livet. Han är faktiskt en sådan häst som är riktigt rolig att jobba med varje dag då han gör allt med samma glada min, även om det inte går så fort så är han iallafall entusiastisk.

Love, glad i hågen...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har ju vid det här laget jobbat med ganska så många olika unghästar och vissa är som Love, ett nöje, medans andra mest bara är vanligt jobb. Det har inte att göra med hur fina de är eller hur svåra, utan mer med deras personlighet. Faktum är att jag inte alls var så förtjust i Desdemona, vi gick inte jättebra ihop, och hon är ju bevisligen den bästa jag har fött upp ( än så länge, förhoppningsvis blir det några till bra små ponnyer). Det finns en rad med andra små ponnyer som jag har tyckt betydligt mycket bättre om att jobba med men som i slutändan inte har nått samma nivå som Desdemona (Desdemona var rankad etta bland alla Sveriges tävlande C-ponnyer 2010).

När man håller på med hästar handlar mycket om energi, vissa hästar ger mer energi än andra. I princip alla hästar är energigivande, det är mycket därför så många människor håller på med hästar. Har man det jobbigt med sitt liv så är det ändå rogivande att få hantera och vara med hästarna, de lever totalt i nuet och man kan då släppa allt annat och bara vara med dem i deras nu.

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 1

2012-04-25 23:59:10 - karin Östin, karin.ostin@tele2.se

Som vanligt lika underbart att läsa dina beskrivningar!
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden