Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Tala ''häst''...

2008-04-10

Inget föl...

Unghästarna har nu hållt sig på plats i två hela dagar, rekord! Vi har nu upptäckt att det är Metallica som är den skyldiga till all staketförstörelse, den lilla filuren. Hon hittar på något sätt ut men har lite svårare att hitta in och då är det enklaste sättet att lösa problemet på att ta fart och springa genom tråden som då sprids över hagen. Detta är ett fenomen som är ganska vanligt när det gäller unghästar, att bara kunna tänka i ca två minuter, villket är den tiden det tar att ta sig ut, och sedan ''glömma bort'' hur de gjorde. Hästar kan inte tänka i så många led utan det tar stopp någonstans vid mat, där ,vill ha, nu, kompisarna borta, hjälp!

Vi har ju en förmåga att förmänskliga våra djur och tyvärr tror många att hästar kan tänka och känna mycket mer än vad de i verkligheten kan. Hästar har dock en fantastisk instinkt och förmåga att känna av sin omgivning. Det är ju faktiskt så inordnat i naturen att gräsätarna inte är lika smarta som köttätarna(om det inte vore så skulle köttätarna bli väldigt svältfödda) så hundar och hästar går inte att jämföra i hjärnkapacitet även om bägge arterna är väldigt lättlärda och träningsbara. Tack vare att de är flockdjur kan vi få dem att lyda våra order. En katt, som inte är flockdjur, vet ju alla att det nästan är omöjligt att få att göra något som den inte har lust med, men katten är ju precis lika smart som en hund.

Vi förvirrar tyvärr hästarna rätt så mycket när vi säger saker som ''gud vad dum du är som inte fattar att det inte är farligt'' samtidigt som vi spänner oss i kroppen för att vi förväntar oss dumheter från hästen. Hästen går naturligtvis på det den läser i vår kroppshållning och inte det vi säger med vår mun. Människor är i princip det enda djuret som kan säga en sak och mena en annan. Missar i kommunikationen mellan häst och ryttare är alltså alltid människans fel då vi ju faktiskt försöker att tala ''häst'' och ofta stakar oss medans hästen redan talar ''häst'' flytande...

Av någon anledning tror vissa människor att vi kan lära hästen att tala ''människa'' men tänker då inte på att det är vi som har valt att kommunisera med hästen och inte tvärtom. Vissa hästar kan av nödvändighet lära sig lite ''människa'' men bara på grund av att människorna runt omkring dem är så förbaskat dåliga på att tala ''häst''.

För hästen är vi egentligen rovdjur men med lite övertalning kan vi övertyga dem om att vi är vegetarianer och inte tänker äta upp dem. När vi väl har kommit så långt ska vi övertyga dem om att det är en strålande ide att bära omkring på oss och gå dit vi styr. Sedan tycker vi dessutom att de ska hoppa omkring över hinder eller lyfta på benen i en viss ordning...

Hästar kan dock ha olika intelligensnivå och detta har jag ett litet test för... Om hästen kan räkna ut att den behöver gå tillbaka längs med ett staket för att ta sig till maten eller hem så är den långt över normal nivå. Detta låter säkert enkelt i mångas öron, men genom alla år jag har hållit på med hästar har jag bara träffat ett fåtal som klarat detta test. Då måste man också räkna bort alla hästar som börjar springa omkring och råkar snubbla på lösningen. För att klara testet måste hästen komma ihåg var öppningen i staketet finns och förstå att trots att de måste gå i fel riktning kommer belöningen att finnas kvar. Gina klarade detta test när hon blev äldre och man kunde se att de yngre hästarna snart lärde sig att när hon gick någonstans var det smart att följa med. Midas, som faktiskt är en bra flockledare, är däremot ganska korkad och är långt ifrån att klara ett sådant test. Han klarar det faktiskt inte ens om han har någon som går före och visar utan vänder samtidigt som den som går före vänder runt stakethörnet och blir då kvar på fel sida och får då panik och rusar sedan runt och skriker. Metallica har alltså inte ärvt sin mormors intelligens utan tar efter sin idol, Midas, och springer runt i panik.

Man måste alltså skillja på intelligens och intelligens... Midas är lättlärd och snäll , men kan inte tänka själv-Gina kunde tänka själv men var inte lika lättlärd.

Tack och godnatt!

  

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden