Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Nyår

2012-12-31

Då var det alltså nyårsafton igen och som vanligt så firas den måttligt av mig. När man har en massa djur så blir det inte så mycket fest eftersom man måste se till att alla har det lugnt. Nu är alla mina djur väldigt avslappnade och ingen är skotträdd, men det känns ändå skönt att ha koll på dem. Hundarna ligger och sover som om inget händer även om varenda granne fyrar av raketer och alla hästar står inne i stallet med mat framför näsan.

Det är faktiskt lite underligt att man fortfarande får fyra av raketer på det viset som man gör, inte bara för att man skrämmer slag på djuren utan även för att man skräpar ner och för att folk skadar sig varje år. Det skulle väl räcka om varje samhälle hade ett gemensamt fyrverkeri under ordnade former. För mig är det också totalt obegripligt att man kan lägga tusentals kronor på ett så kort nöje som ett poff och lite ljus. Nöjet blir ju egentligen inte mindre av att man tittar på ett gemensamt fyrverkeri, jag kommer aldrig att glömma hur häftyigt det var att stå och se på fyrverkeriet under vattenfestivalen i Stockholm. Det var väl visserligen vansinnigt dyrt men om man slog ut det på att tusentals människor stod och såg det så blev det ändå betydligt mycket billigare än det vansinnet som folk håller på med varje nyår. Lite fyrverkerier kan nog både folk och fä klara av men det behöver ju inte hålla på hela kvällen och skjutas åt alla håll och kanter.

En betydligt mycket trevligare nyårsaktivitet som vi har varje år är nyårshoppningen mot Hölö Ridklubb. I år var det lagom med sex deltagare i varje lag så det gick ganska så fort. Nu lyckades vi inte vinna tillbaka den fina trofén denna gång men vi kommer igen. Barnen kämpade stenhårt och jag själv fick också nöjet att svänga runt med Sunny (som gammal ponnyryttare så är det hur roligt som helst att gasa runt på världens kvickaste lilla ponny). Det är alltid roligt att se hur det går framåt för barnen och en sak som jag alltid försöker lära ut är att de ska få hästen att följa med ryttaren och att det aldrig får bli en dragkamp. När jag tittar på den här bilden på Ebba och Nelly så blir jag väldigt glad då både häst och ryttare är på väg åt samma håll och har ett fantastiskt fokus på nästa hinder, ingen dragkamp, perfekt balans (och glad ponny)...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(bilden är lånad av Ulrika)

Alla barnen rider otroligt väl och de är ju dessutom väldigt unga ännu. Det är ju inte alltid bara tävlingresultat som räknas när man utbildar ryttare, sättet de rider på är faktiskt det viktigaste. Om man lär sig rätt balans och följsamhet från början så har man mycket större möjlighet att ta sig riktigt långt i slutändan och vill man inte bli tävlingsryttare så har man ändå mycket roligare om man rider med sin häst hela tiden. Att rida i full galopp och sedan kunna ta upp sin häst utan dragkamp är en fantastisk känsla. Ridning handlar ju mest om att få samarbetet att fungera och jag tror att alldeles för många ryttare kämpar mot hästen istället för att få den att samarbeta. Alltför ofta hör jag kommentaren att det inte funkar eller att hästen inte vill. Om hästen nu inte vill eller det inte funkar så beror det bara på att människan har mislyckats med att kommunicera med hästen. En häst kan ju inte förväntas göra en massa saker utan att förstå vad eller varför och den kan inte heller planera att den ska vara dum eller göra fel. Den lever i nuet och gör det som faller den in och om man då lyckas påverka den på rätt sätt så får man den med sig. Nu kan ju hästen ändå lära sig att göra fel och om man då stöter på en sådan häst får man helt enkelt jobba lite hårdare för att få den med sig. Vi har ju en sådan liten häst i Madeira (motvalsmadeira brukar jag kalla henne för) hon har ganska många felbeteenden men inga som inte går att hantera. Eftersom de andra hästarna är så fantastiskt välartade å är det väldigt bra för alla barnen att det finns en liten ponny som de får kämpa lite för att övertala, de lär sig lite extra mycket av henne. Alla hästar man möter tillför ju något nytt och jag lär mig saker varje dag genom att jobba med dessa intressanta djur.

Gott nytt år!  

Antal kommentarer: 3

2013-01-01 00:51:06 - Ebba och Helena

Toppen dag:D du var jätte duktig Johanna;) och alla andra såklart
.ps.snygg bild .ds.

2013-01-01 08:58:20 - Ulla

Gott Nytt År Johanna från mej och Ambo. Du gör ett så bra jobb för connemaran och med dina små elever. :)

2013-01-02 19:33:51 - AKW, annakarin.wik@spray.se

Du resonerar så klokt, Johanna!
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden