Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Årets kallaste vecka

2011-02-25

Den gågna veckan har det varit katastrof på katastrof. Att bo på landet kan ju verka mysigt och lugnt, men så här mitt i vintern när det är 20 minusgrader och saker och ting börjar gå sönder så längtar man efter att bo i lägenhet istället.

Det hela började med att proppen gick till vattenpumpen så att den frös på natten mellan lördag och söndag. Det fanns alltså inget vatten på hela gården på söndagen så jag fick lov att åka över till grannen och hämta vatten i dunkar till alla hästarna och till oss själva. Efter att ha letat efter fel så konstaterade jag att rörmokare behövdes men det gick inte att få ut någon förräns på måndagen. Hela måndagen gick åt till att laga pumpen som tydligen hadde fått in någon sten i sig och därför stannat och gjort så att proppen gick. Det var väldigt skönt att bara behöva släpa hinkar från sadelkammaren istället för att hämta hos grannen.

På tisdagen så började det kännas lite kallt i huset och varmvattnet ville inte riktigt komma igång och på onsdag morgon så gick strömmen när jag skulle koka te. Det var bara att börja leta elfel vilket in te är särskilt lätt då det finns ett stort antal proppskåp fulla med proppar att leta igenom. Nu var det lite så att när jag bytte en propp så gick en annan och efter att halva dagen hade gått var huset kallt och jag började då titta på jordvärmen som larmade om något. Efter att ha ringt till jordvärmeföretaget så konstaterades att det antagligen var fel på komnpressorn och att de kunde nog komma ut och titta på den om två veckor. Som tur är så har vi ett elvärmesystem också som går att koppla in så jag fick klättra ner i källaren och slå på det. Efter en stund så försvann elen igen och nu var det mörkt och kallt och eländigt så då gav jag upp.

På torsdag morgon var det 10 grader i huset (jag sov med kläder på och tre hundar i sängen men var ändå lagom stelfrusen på morgonen) och det var fasligt trist att behöva gå upp och gå ut till ännu kallare uteväder. En elektriker kom ut på förmiddagen och gick igenom ett antal proppskåp innan han hittade den felande länken. Tydligen så hade inte jordvärmen stängts av helt (mitt fel) och då blev det överbelastning på en fas vilket gjorde att det belv mörkt och kallt i huset. Nu fick vi iallafall igång el och förhoppningsvis värmen också. Det blev väl lite varmare men det går ganska så långsamt att värma upp ett så stort hus. Det enda som nu saknades var varmvatten (en ganska så väsentlig del av mitt liv) men man får väl vara tacksam för det lilla (för att skona omvärlden så gick jag faktiskt över till Märta och dushade, välbehövligt efter fem dagar utan varmvatten). I morse var det iallafall 15 grader i huset och efter lite tvekan så kom det lite varmvatten, visserligen brunt och sörjigt men ändå... Det blir ofta så att vattnet blir brunt om det kommer in luft i rören (om man dushar när vattnets färg skiftar så är det lite som en behandling med brun utan sol) och nu hade det troligtvis både frusit och kommit in luft. Det bruna som kommer är bara järnflagor och lite rost, vårt vatten är väldigt järnrikt så det är helt ofarligt.

Denna veckan kommer nog att gå till historien som en av de värsta så nu när jag har skrivit om den så lägger vi den till handlingarna och hoppas på att aldrig behöva bo i ett hus utan värme under säsongens kallaste vecka igen.

Tack och godnatt! 

Antal kommentarer: 4

2011-02-26 23:35:21 - Millan

Fy tusans! Stackars er! Låter inte roligt alls...
kramar

2011-02-27 20:53:08 - Maria

Attans vilken otur, inte kul med vinter.
Nu hoppas vi på att denna vecka sätter stopp på vintern och att våren börjar leta sig upp till våra breddgrader..
Kramar från Maria,Amanda och Ida

2011-02-27 21:47:47 - Ulla EvE

Usch, vilket helsike. Jag haaaatar att frysa. Stackars er. Hoppas det ordnat sig och nu får banne mig våren komma. Kram!

2011-03-02 09:55:22 - fian

Vi har vår-kul va????:P
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden